Nieuws

om je aan te melden voor onze nieuwsbrief

Sjef Schurgers krijgt zondag 9 juni 2024 de Toon Hermans Prijs

De Stichting Toon Hermans is Sjef Schurgers uit Sittard dankbaar voor zijn unieke bijdrage aan het levend houden van de herinnering aan Toon Hermans als de grootste Nederlandse amuseur, volkspoëet en filosoof van de levensblijheid. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke zitting in het Toon Hermans Theater.

De Toon Hermans Prijs werd de voorbije 22 jaar maar zeven keer uitgereikt. De eerste prijs ging in 2002 naar Mini en Maxi. Daarna volgden André van Duin, Gemeente Sittard en Toon-gitarist Benny Ludemann. In 2016 kregen Paul van Vliet en Freek de Jonge de prijs overhandigd  in Koninklijk Theater Carré tijdens de nationale hommage aan Toon Hermans bij zijn honderdste geboortedag. Op 17 december 2022 kreeg Jochem Myjer de zevende Toon Hermans Prijs tijdens de viering van de eerste verjaardag van het Toon Hermans Theater Sittard.

Sjef Schurgers is toneelspeler, theatermaker, regisseur, zanger en schrijver. Het creatieve brein dat, onder veel meer, het Sint Rosa Festival en het Oktoberfeest Sittard bedacht. De Stichting Toon Hermans huldigt met de uitreiking van haar achtste prijs de bedenker, bezieler en uitvoerder van Park Kolderiek, Toon Hermans Festival en Toon Thuis. Met deze door tienduizenden enthousiaste Toonliefhebbers bezochte evenementen zette Sjef Schurgers de kleine lieve stad van Toon op de kaart tot in de verste uithoeken van Nederland en Vlaanderen.

“Plök de daag, dat is mijn motto.” Sjef Schurgers

“Dat zullen we met Sjef, zijn familie, zijn vrienden, de liedjes van Toon,
heel veel dankbaarheid en warme genegenheid doen
op 9 juni in het Toon Hermans Theater.” Linda Hermans


Op 9 februari 2024 overlijdt Benny Ludemann, 82. Benny is meer dan 25 jaar lang gitarist in Toons Hermans orkest maar betekent veel meer voor Toon dan dat. Toon noemt hem wel eens zijn vierde zoon. Goedlachse Benny is bijna dertig jaar na het laatste optreden van Toon nog immens populair. Getuige de twee staande ovaties bij de hommage aan Toon op 17 december 2022 in het Toon Hermans Theater Sittard. Voor het laatst ontroert Benny de zaal met zijn wondermooie mandolinebegeleiding van Lente me.


Op 20 juni 2023 overlijdt Maurice Hermans, 74, de tweede zoon van Toon. Maurice begeleidt zijn vader meer dan dertig jaar lang op tournee, is van 2000 tot 2017 een gedreven bestuurder van de Stichting Toon Hermans waarna hij Maurice Hermans Producties opricht en vanaf dan met veel succes in Nederland en Vlaanderen gaat toeren met zijn eigen shows Van de liefde wil ik zingen, Zo’n Toon, Toon liedjesmanAltijd zal ik van je houden, stuk voor stuk emotionele hommages aan zijn vader. “Ik ga geen grappen maken”, zegt Maurice daarover. “Ik zeg tegen het publiek altijd: ‘Ik ga jullie niet aan het lachen maken, maar als ik af en toe een glimlach op je gezicht kan toveren, ben ik tevreden’.” Zo ontfermt Maurice zich tot het laatst over de artistieke nalatenschap van zijn beroemde vader.

In de zon van het Toon Hermans Theater

Op 16 december 2023 staan Lissa Meyvis, Herman Van Hove en het orkest van Pol Vanfleteren voor de derde keer met hun ‘In de schaduw van Toon Hermans’ in de zon van het Toon Hermans Theater in Sittard. Na zeven jaar toeren door Vlaanderen en Nederland wordt het de 111de en laatste voorstelling.

Ik ben iemand van een kleine lieve stad

 Op 17 december 2022 wordt het Toon Hermans Theater één jaar en dat wordt feestelijk gevierd met ‘’Ik ben iemand van een kleine lieve stad’. Een grootse muzikale hommage aan de grootste zoon van Sittard.  Limburgse, Nederlands en Vlaamse zangers zingen ruim anderhalf uur lang de mooiste liedjes van Toon begeleid door het orkest van PolVanfleteren. Met Warre Borgmans, Lissa Meyvis, Cyrille Niël, Siebe Palmen, Stephanie Struijk, Renée van Wegberg, Sam Verhoeven en het Sittardse kinderkoor.

Hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de zevende Toon Hermans Prijs aan Jochem Myjer. Na een laudatio door Toonbiograaf Jacques Klöters brengt Jochem hulde aan zijn grote inspirator die ‘zo gul strooide met troost en liefde’.

Een tweede verrassend hoogtepunt: tachtigjarige Benny Ludemann, de legendarische goedlachse gitarist van Toon, neemt afscheid van de bühne, uitgewuifd met twee staande ovaties en een eindeloos applaus door een ontroerd en dankbaar publiek.

Schouwburg De Domijnen in Sittard-Geleen gaat het Toon Hermans Theater heten

Op 17 december 2021, de geboortedag van Toon, wordt het Toon Hermans Theater officieel gedoopt. Het eerbetoon aan Toon Hermans is een langgekoesterde wens van de gemeente Sittard-Geleen en Stichting Toon Hermans.

Wethouder Andries Houtakkers (Cultuur) is de stichting dankbaar voor het mogen gebruiken van de naam. “In goed overleg met de familie Hermans, die zeer enthousiast is over dit voorstel, hebben we hiertoe besloten. We zijn erg trots dat we deze mooie hommage kunnen geven aan één van de belangrijkste cabaretiers van Nederland in ons eigen Sittard-Geleen. Hiermee willen we onze gemeente een plek laten zijn waar je op diverse locaties in de sporen van Toon kunt treden.”

Herman van Hove, voorzitter Stichting Toon Hermans: “De gesprekken verliepen open en positief, met veel respect voor het artistieke erfgoed van Toon Hermans. Zo zijn we vlot tot een mooi akkoord gekomen.”

Jong talent
De komende maanden gaat het theater volgens Houtakkers steeds meer Toon Hermans ademen. “Het moet een levendige, sprankelende plek worden waar je herinneringen kunt ophalen aan Toon door onder meer rekwisieten van hem te bekijken. Welke dat zullen zijn, is nog onbekend. Verder zal er in de programmering nadrukkelijk aandacht zijn voor jong cabarettalent en spelen we met het idee om ieder jaar op de geboortedag van Toon een feestelijke activiteit in het theater te organiseren.”

In de schaduw van het Toon Hermans Theater
Op 10 juni 2022 brengen Lissa Meyvis en Herman Van Hove hun 110e en laatste voorstelling van ‘In de schaduw van Toon Hermans’ naar het Toon Hermans Theater. De kaartjesverkoop start later. Stuur een mail naar evenement@toonhermans.nl en je krijgt vooraf een aanbod om kaartjes te reserveren.

Githa Hermans, kleindochter van Toon, bestuurder van de Stichting Toon Hermans, signeert de nieuwe naam van het theater.

Toon!
Lissa Meyvis op tournee met het
wereldberoemde Metropole Orkest

Het Metropole Orkest eert de grote Toon Hermans voorjaar 2022 met een bijzondere concertreeks. “Toon Hermans is nog steeds volop in de Nederlandse cultuur aanwezig”, constateert Robert Soomer, artistiek manager van het orkest. “Het leek ons leuk en goed om zijn werk te koppelen aan drie jonge vocalisten. Met die cross-over hopen we ook een jonger publiek aan te spreken dan alleen de generatie die Toon nog persoonlijk heeft meegemaakt.”

Zanger Michael Prins, bijvoorbeeld, is bij de jongere generatie vooral bekend als degene die in 2013 werd uitgeroepen tot beste singer-songwriter van Nederland. Groot was de verrassing, toen hij benaderd werd met de vraag of hij met het MO samen een eerbetoon zou willen brengen aan Toon Hermans.

Voor Lissa Meyvis wordt Tribute To Toon Hermans een unieke kans om tóch nog iets met ‘Toon’ te doen. Na vijf jaar toeren en meer dan honderd voorstellingen in Vlaanderen en Nederland van de voorstelling ‘In de schaduw van Toon Hermans’ (samen met Herman Van Hove, zijn laatste manager) viel het plan om in 2020/21 een laatste tournee te doen door corona in duigen. “Maar om dan nu met het grote Metropole Orkest zijn werk te mogen vertolken – geweldig!”, zegt Lissa enthousiast. “Dat gaat een hele aparte ervaring zijn. Ik kijk er erg naar uit.”

Oprecht en puur

Lissa Meyvis, van oorsprong een klassiek geschoold zangeres, heeft inmiddels meer dan 100 voorstellingen met repertoire van Hermans op haar naam. Ze is nog lang niet op zijn liedjes over leven, geluk en liefde uitgekeken: “Gewoon: heel oprecht en puur, qua teksten. Wat hij vertelt komt recht uit het hart. Het zal met het Metropole een hele aparte ervaring zijn, een muzikaal andere context, maar ik verheug me daar bijzonder op.”

Dat is niet anders bij zanger Tommie Christiaan, die de laatste jaren onder meer veel eer inlegde met zijn deelname aan Beste Zangers van Nederland 2017 en zijn rol als Jezus in The Passion 2018 “Wat mij zo in het werk van Toon aanspreekt is de manier waarop hij een verháál vertelt. Zelf werk ik ook graag op een verhalende manier, je hoopt dat zo’n ‘verhaal’ bij het publiek mooi landt.

De première van de tournee Toon! is op 5 februari 2022 in theater De Domijnen in Toon Hermans geboortestad Sittard.

Klik hier voor informatie en reserveringen.

In memoriam Johnny van Elk

Johnny van Elk, 82, de legendarische toneelmeester van Toon Hermans, is 6 september overleden. Johnny werkte vanaf de jaren zestig achter de schermen voor de grote cabaretier. Repeterend voor een nieuwe show ontstond in de jaren tachtig het idee hem het podium op te halen.

Onvergetelijk is de scène waarin Toon zijn assistent vraagt ‘even zijn tennisracket uit de auto te halen.’ Hijzelf staat op de bühne vervolgens minutenlang te niksen. En juist dat wordt gezien als een van de hoogtepunten uit Toons rijke oeuvre.

John van Elk en Toon Hermans gingen ook privé met elkaar om. Zij vierden soms zelfs samen Kerst en gingen ook met elkaar op vakantie. Over zijn belevenissen met Toon schreef John later een boek, ‘De Toonaangever’. Daarin vertelt hij hoe hij als circusartiest begon, acrobaat en berentemmer was, en op een dag gevraagd werd de volgspot te bedienen in de show van Toon Hermans. Daar kwam een langdurige samenwerking uit voort.

Bij elke herdenking, bij elke huldiging van Toon was Johnny tot voor kort present en het was een genoegen te luisteren naar zijn herinneringen die hij ons met glinsterende ogen vertelde.

Johnny was een lieve, zachtmoedige man.

Geniet van een van de mooiste scènes met Toon en Johnny.

Lissa Meyvis presenteert Bellissama

Lichtvoetig klassiek op zondagmiddag in de warme clubsfeer van het Theatercafé van het Antwerpse Fakkeltheater, in het hartje van de oude stad, het charmantste theater van Antwerpen.
Lissa is de zingende gastvrouw en omringt zich met zowel bekend als jeugdig talent voor een licht verteerbaar zondags aperitief van opera, operette, lied en musical. Na afloop: 150 restaurantjes in een straal van 175 meter…

Stefaan Degand goes Mozart is de spetterende start van de programmareeks Bellissama. Aria’s en scènes uit Le nozze di Figaro, Cosi fan tutte, Don Giovanni door regisseur Stefaan Degand tijdens een twee intensieve weken durende acteerworkshop met Lissa Meyvis en haar collega’s van International Opera Academy vakkundig uit hun klassieke comfortzone gesleept en in nieuwe vormen gegoten gelardeerd met (véél) wijn en worst.

Zondag 10 maart om 11u00
Theatercafé Fakkeltheater Antwerpen
www.fakkeltheaater.be

Lissa Meyvis zingt op Lezen op Zondag

Zondag 31 maart praat actrice Annick Segal in het programma Lezen op Zondag met Sylvia Broeckaert over haar onlangs verschenen magnum opus Iedereen Opera. Opera voor alle emoties. Musicologe Sylvia Broeckaert vertelt over de 50 opera’s die je leven kunnen veranderen. Elke opera is een wereld op zich: een verhaal met kleurrijke figuren en uiteenlopende stemmingen, een componist en librettist, verschillende ensceneringen, beroemde operazangers en -zangeressen, grote operahuizen en ongelooflijke anekdotes. Sopraan Lissa Meyvis zal enkele fragmenten uit spraakmakende opera’s zingen als illustratie bij het verhaal van Sylvia Broeckaert.

Zondag 31 maart om 09u30 in Kasteel Tivoli Mechelen.
www.lezenopzondag.be

Het beste uit zes jaar Ode an die Freunde

November 2012
Lissa Meyvis en drie collega’s-tweedejaars conservatoriumstudenten caprioleren en jongleren op een Kempense zolder vrolijk met hun klassieke studierepertoire.

November 2018
Drie masters klassieke zang en een master piano stellen na 75 concerten hun derde programma en de start van hun theatertournee voor.

Eén keer terugblikken
Op maandag 11 maart om 20u30 zijn de Freunde te gast in het programma Chansons Charmantes van het Antwerpse Fakkeltheater waar ze met groot genoegen het beste en het vrolijkste uit zes jaar vriendschap presenteren.

www.fakkeltheater.be

De Freunde genomineeerd voor een Golden Label Muziektheater

In het weekend van 4 januari stelden Lissa Meyvis en haar vrienden van de ensemble Ode an die Freunde in het Antwerpse Fakkeltheater hun nieuwe programma Funny Freunde voor. De Freunde zijn blij en vereerd te mogen aankondigen dat het programma genomineerd is voor een Golden Label Muziektheater van het gezaghebbende Klassiek Centraal.

Zo beleefde recensente Viviane Redant van Klassiek Centraal de première: Funny Freunde is een boeiende voorstelling met een rijk spectrum: poëtische momenten, lichtheid en donkerte, intimistisch versus exuberant. Dit viertal weet maximaal te ontroeren met minimale middelen.” Lees de hele recensie.

Lissa Meyvis in poppenopera Katalina

Wil je wel eens een zingende kip horen? Benieuwd hoe katten welluidend janken in koor? Kom dan met je kinderogen kijken en met je kinderhart genieten van Katalina. Maar vergeet vooral je (klein)kinderen niet. Katalina en haar knotsgekke poppen nemen je mee op hun lichtvoetige tocht langs de mooiste klassieke melodieën, vrolijk en meeslepend. Op kindermaat maar even aantrekkelijk voor volwassenen. De ideale voorstelling om de feestmaand muzikaal in te zetten. Na de voorstelling zijn er workshops schminken, zingen in een kattenkoor, kippen en poezen knutselen en een fotoshoot met Katalina en haar vrienden.
CC Vredenberg Lier, zaterdag 1 december om 14.00 uur. www.vtbkultuur.be/lier

Reprise In de schaduw van Toon Hermans

Wij zijn dankbaar voor de lieve enthousiaste commentaren in ons gastenboek en voor de vele vragen naar een herneming van ons programma. Met grote vreugde kondigen wij een nieuwe beperkte tournee in het seizoen 2019/2020 aan, vijf jaar na de première van onze Schaduw voorjaar 2014.

De speellijst word in de lente van 2019 op deze site gepubliceerd. Klik hier om je aan te melden voor onze nieuwsbrief met alle informatie over de komende voorstellingen van ons programma.

Première! Lissa Meyvis en haar Funny Freunde

Première van het spiksplinternieuwe spetterend vrolijke derde programma van Ode an die Freunde in het Fakkeltheater te Antwerpen. Met Funny Freunde verlaten de Freunde hun klassieke comfortzone struinen ze langs musical, operette, opera, pop en jazzy standards met humor als rode draad.

Freunde van Wolfgang Amadeus tot David Bowie

“Sfeervol en dartel, een unieke parel met een magische glans.
Een avond heerlijk luisteren, je verkneukelen aan het acteer- en zangtalent van de drie vocalisten, genieten van het schitterende pianospel van Lester Van Loock. Wat je te horen krijgt is een streling voor het oor en  een deugddoend zalfje voor het hart.”
Viviane Redant, Klassiek Centraal

David Bowie, Life on Mars.   Youp van het Hek, Flappie. Randy Newman, You’ve got a friend in me.   Frank Sinatra, My Way.  Ray Charles, Georgia.   Wolfgang Amadeus Mozart, Papageno Moon River, Audrey Hepburn.   Danny Boy, Judy Garland. Chet Baker, My funny Valentine.

Your Funny Freunde Jokke, Alexandra, Lester & Lissa.
Funny Freunde

Zwarte Zaal Fakkelheater Antwerpen
Vrijdag 4, zaterdag 5, zondag 6 januari 2019

www.fakkeltheater.be
www.odeandiefreunde.be

Lissa Meyvis special guest at Brussels Carol Concert

Lissa zingt het mooiste van haar cd Lieverd op Toon Thuis

Lissa signeert haar pas verschenen cd Lieverd vrijdag 31 maart van 14.00 tot 17.00 op de grote expositie Toon Thuis in Sittard. Om 14.30 start de sluitingsceremonie van Toon Thuis. Lissa zingt begeleid door haar pianist Pol Vanfleteren een mooie selectie uit te liedjes van haar cd Lieverd.

Toon Thuis werd wegens groot succes verlengd tot 31 maart en sluit dan defintief de deuren. Meer dan 20000 mensen bezochten Toon Thuis, een belevingsexpo waarbij de bezoeker het levenspad van Toon Hermans op een interactieve manier bewandelt. Informatie op www.toonthuis.nl.

Lissa stelt haar splinternieuwe cd Lieverd voor met alle 17 liedjes uit In de schaduw van Toon Hermans. De cd werd op de honderdste geboortedag van Toon opgenomen in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Lissa wordt begeleid door het orkest van Pol Vanfleteren in de uitgebreide formatie van de NekkaNachten en van de grote Toonhommage in Carré. Lieverd wordt heel warm onthaald. Klik hier voor de eerste commentaren.

De winnaars van een zeefdruk Bruidspaar

‘Bruidspaar’ wordt algemeen beschouwd als een van de allermooiste schilderijen van Toon. Het is een van de zes schilderijen van Toon waarvan tien jaar geleden een zeefdruk op beperkte oplage werd gemaakt. We legden de hand op vijf exemplaren van deze zeefdruk om ze te verloten tussen de mensen die zich najaar 2016 hebben aangemeld als abonnee op onze nieuwsbrief. De onschuldige hand van Lissa haalde deze winnaars uit de grote trommel met abonnees op onze nieuwsbrief: Kaatje Le Boudec, Febe Leveugle, Guy Hannes, Cees Pullens, T. F. Jonkman. De zeefdruk ‘Bruidspaar’ is te koop bij www.toonwinkel.nl en tot 31 maart 2017 te zien in de Toonwinkel van de expositie Toon Thuis in Sittard.

“Niemand vertolkt Lieverd zo lief als Lissa”

schaduw_cd_cover_400pxDat schreef Karel Michiels in De Standaard. Lieverd was ook hét lievelingslied van Toon. Dankzij de wonderen van de techniek begeleidt Toots Thielemans Lissa bij Lieverd. Elke avond is het grootste applaus voor Lieverd. Redenen te over om van Lieverd de titelsong te maken van onze live cd met alle 17 liedjes uit In de schaduw van Toon Hermans. De productie heeft flink langer geduurd dan verwacht maar het resultaat was het wachten waard, zeker weten. De releasedatum van Lieverd is 15 maart. Bestellen kan vanaf nu op deze website. Verzending onmiddellijk na de release.

Informatie & bestelbon

CD Ik heb je lief verschijnt half februari

schaduw_cd_cover_400pxLissa Meyvis geeft een nieuwe stem aan de liedjes die Toon zijn mooiste vond. Na elke voorstelling van ‘In de schaduw van Toon Hermans’ krijgt Lissa de vraag of er een cd met de liedjes van de show te koop is. Op 17 december 2016, de honderdste geboortedag van Toon, was er een feestvoorstelling van ‘In de schaduw van Toon Hermans’ in de Arenberg, de Antwerpse theatertempel van Toon. Die avond werd de cd ‘Ik heb je lief’ opgenomen. De cd verschijnt tweede helft februari 2017.

Informatie & bestelbon

Toon Thuis opnieuw verlengd

De belevingsexpo Toon Thuis aan de historische markt van Sittard wordt wegens groot succes nogmaals verlengd en loopt nu tot 31 maart 2017. Daarna valt definitief het doek over deze unieke expositie. Ruim 18.000 mensen uit Nederland en Vlaanderen bezochten Toon Thuis al.

De komende twee maanden staan in het teken van carnaval, de jeugd en de St. Joep jaarmarkt. Zo wordt tijdens de expo aandacht geschonken aan de bijzondere band die Toon Hermans met de carnaval had. Er is een speciale Toon-carnavalsruimte waarin Toons carnavalsliedjes, zoals ‘Mien waar is m’n feestneus’ en ‘Kiele kiele kiele’ centraal staan. Ook Toons carnavalsonderscheidingen en foto’s van Toon die carnaval viert, zijn te zien.

Ook de band tussen Toon Hermans en de St. Joep jaarmarkt wordt belicht. De standwerkers op de jaarmarkt vormden een belangrijke inspiratiebron voor Toon Hermans. Met name de ‘fluitjesman’. Deze markante standwerker zal tijdens de St. Joep jaarmarkt op 20 maart in de belevingsexpo tot leven komen.

Toon Thuis is een belevingsexpo waarbij de bezoeker het levenspad van Toon Hermans op een interactieve manier bewandelt. De belevingsexpo Toon Thuis is nog tot en met  31 maart 2017 dagelijks geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 11:00-17:00 uur.

Cirque du Toon

affiche-a3-cirque-du-toonHet Limburgs Kerstcircus eert Toon Hermans middels de unieke circusvoorstelling Cirque du Toon in een warme circuskathedraal in Sittard-Geleen. Een circusvoorstelling in een warme Carrésfeer vol humor, betoveringen en spektakel. De show vol verrassingen verenigt de crème de la crème van de internationale circuswereld, variété en theater met de doldwaze humor, kolder en muziek van Toon Hermans.

Als ‘klein menneke’ was Toon Hermans niet weg te houden bij het circus. Hij sliep in het stro bij de olifanten, sloop rond de circustent en rustte niet voordat hij had uitgevonden in welke wagen de clowns woonden.

Toon voelde zich diep van binnen een ware circusartiest, een clown en haalde veel inspiratie voor zijn Onemanshows uit het tijdloze en klassieke amusement van het circus

Unieke acts met verrassend weinig middelen (want soms heb je genoeg aan een hoepel of in Toon’s geval een stoel of een gordijn) worden afgewisseld met moderne spektakelstukken vol passie en hoempapa en kleine acts met een lach en een traan

De magische circusvoorstelling Cirque du Toon gaat 22 december 2016 in première en is te zien op de Schootsvelden in Sittard gelegen aan de Haspelsestraat t/m 7 januari 2017.
Kaarten zijn te koop op www.toonthuis.nl of www.limburgskerstcircus.nl

Toon Hermans
Album van een zoon
Gaby Hermans

“Onze familie had iets van een zigeunergemeenschap. Circus Hermans, zeg maar. Mijn ouders vonden het heerlijk zo. Vader heeft me eens gezegd dat hij graag een commune had gesticht, met allemaal bevriende gezinnen in een groot huis op een afgelegen stukje grond. Zo zou hij altijd al zijn vrienden en familie in de buurt hebben.” Gaby Hermans

Ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Toon Hermans verschijnt dit genereuze fotoboek, dat het leven van Toon weergeeft in woord en beeld. Een onuitgegeven selectie beelden uit het familiealbum, ruim honderd foto’s van zoon Gaby en een persoonlijke inleiding van kleindochter Githa bieden een intieme inkijk in de privéwereld van Nederlands bekendste cabaretier.

Toon Thuis

Toon Hermans komt thuis in Sittard, de plek die hij zijn hele leven liefhad. In het voormalige V&D pand aan de historische Markt wandel je een bont paradijs binnen, vol theater, muziek en kolder, waar je lekker kunt dazen en lachen (“Want als je lachen kan, moet je het doen”).

Je bewandelt Toon’s levensweg van zijn high-society kindertijd tot en met zijn arme en droevige jeugd, waarin Toon het lachen als heelmiddel ontdekte. Je wordt omarmd door alle Sittardse feesten en tradities die Toon beïnvloedden: de St.Rosa kermis, de processie, de zomeravondconcerten van harmonieën en fanfares, de clowns in het circus en de doldwaze carnavalsdagen.

Je komt dichterbij Toon dan ooit. Zag je hem al eens schilderen in zijn badjas? Of ‘trainen’ op zijn hometrainer? Breng een backstage bezoek aan zijn kleedkamer of klauter bij hem op de ‘kolderzolder’, de plek van al zijn gekke dingen. Misschien kom je de stoel van Toon’s zuster wel tegen of Johnny’s tennisracket. Je mag ook met Toon mee op reis naar München, Toronto, try-outs en Sonaansee.

En naar Theater Carré in Amsterdam. Daar aangekomen droom je weg bij de hoogtepunten uit zijn carrière. Je waant je aan de Méditerranée, lekker zonnebaden op de promenade, heerlijk zwijmelen (en misschien een traantje wegpinken) bij de mooiste en gevoeligste liefdesliedjes. Maar wat is dat? Wat ruist daar door het struikgewas? Is het de roepie-roepie of toch de poelifinario?

Toon Thuis, Markt Sittard, dinsdag tot zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Informatie en tickets www.toonthuis.nl

a fine line

Freunde-Fine-Line_smLissa Meyvis en haar kompanen van Ode an die Freunde jongleren met hun nieuwe programma a fine line op het dunne koord van vriendschap en liefde.

Wat gebeurt er met een stel vrienden als vriendschap verliefdheid wordt.
Of liefde.

Afgunst. Naijver. Competitie. Bedrog.

Ook de grens tussen een klassiek recital en een popconcert is voor de Freunde a fine line.

“Een avond heerlijk luisteren, je verkneukelen aan het acteer- en zangtalent van de drie vocalisten, genieten van het schitterende pianospel van Lester Van Loock, kijken en zelf verbeelden. Wat je te horen krijgt is een streling voor het oor en een deugddoend zalfje voor het hart. A fine line, sfeervol en dartel, een unieke parel met een magische glans.”

Viviane Redant, Klassiek Centraal.

Het verhaal van de Freunde en de speellijst:  www.odeandiefreunde.be

Lissa à mille temps

Lissa-Meyvis_smLissa Meyvis is ook het tweede seizoen van het programma Chansons Charmantes in het Theatercafé van het Antwerpse Fakkeltheater weer van de partij.

Lissa houdt van héél veel muziekjes en ritmes. Jacques Brel & La valse à mille temps. Franz Schubert en Frank Sinatra. Wolfgang Amadeus Mozart & Ella Fitzgerald. Paul Simon & Charles Aznavour. Toon Hermans en Paul Anka. The Comedian Harmonist en The Carpenters. Ze komen allemaal voorbij in editie 2 van Lissa à mille temps.
Orkest Pol Vanfleteren met Stijn Norga, Janos Bruneel en Peter Ploegaerts.

Informatie www.fakkeltheater.be

Carré presenteert TOON 100 JAAR

Op 12 december brengt Koninklijk Theater Carré in Amsterdam een grootse hommage aan Toon Hermans die ruim 550 keer optrad in een uitverkocht Carré, zijn meest geliefde theaterhuis.

Freek de Jonge, Wende, Jochem Myjer, Hadewy Minis, Chantal Janzen en Paul van Vliet zingen liedjes van Toon. Na haar opgemerkte optreden in de NekkaNacht 2016 werd Lissa Meyvis gevraagd om ook in Carré Lieverd en Lente me te zingen. De artiesten worden begeleid door het tienkoppige orkest van onze Pol Vanfleteren dat op de NekkaNacht furore maakte. Voor meer informatie klik hier.

logo_koninklijk_theater_carre_nieuw

In de schaduw van de Knack Cruise

knack_cruisesOp 15 juni 2016 schepen cast en crew van In de schaduw van Toon Hermans in op de MS-Astoria voor een veertiendaagse cruise langs Rostock, Gdansk, Tallinn, Sint-Petersburg, Helsinki, Stockholm en Kopenhagen. Lissa neemt het orkest van Pol Vanfleteren en haar vrienden van het vrolijk klassieke Ode an die Freunde mee aan boord. Met haar elfkoppige gezelschap serveert Lissa de 550 Knack-lezers all round entertainment in het drijvende Astoria-theater. Toon Hermans & Paul Anka, Franz Schubert & Frank Sinatra, Wolfgang Amadeus Mozart & The Carpenters, Paul Simon & Charles Aznavour, Melody Gardot & Jacques Brel.

Informatie www.knack.be/cruise

De Freunde trekken de theaterzalen in

Lissa Meyvis trekt met haar kompanen Alexandra, Lester en Jokke in het komende seizoen de theaterzalen in met het vrolijk-klassieke Ode an die Freunde.

De Freunde zingen en spelen onder meer bekende composities van Mozart, Liszt, Beethoven, Puccini en Bernstein maar ook songs uit Man of la Mancha en A Chorus Line en fraais van de Comedian Harmonists.

Ode an die Freunde werd al veertig keer gespeeld. Het publiek is betoverd door het talent, de speelvreugde, het hartverwarmende enthousiasme en nog het meest door de humor waarmee de Freunde hun klassieke repertoire brengen.

Lees het verhaal van de Freunde op www.odeandiefreunde.be

De kleuren van een clowntoon_dvd

Een hommage aan de artiest van de eeuw Toon Hermans. Coen Verbraak maakte dit portret voor de VARA 5 jaar na Toon’s overlijden. In De kleuren van een clown schetsen intimi, waaronder zijn laatste manager Herman Van Hove, een ontroerend en spraakmakend beeld van het leven en het werk van Toon Hermans. Naast talrijke fragmenten uit de One Man Shows bevat het portret bijzondere beelden uit het prive archief van de familie Hermans. De dvd bevat verder een selectie van hoogtepunten uit de One Man Shows van 1958 – 1997. Hier zie je de legendarische conferencier zoals je hem waarschijnlijk het beste herinnert. Als een rasartiest.

Lissa zingt Toon op de Cultuurmarkt van Antwerpen

Toon Hermans 100 jaar geleden geboren.
Levend in tekst en muziek. Meester van de Nederlandse taal.
Zijn woord was muziek. Zijn muziek sprak boekdelen.

Nekka-nacht 2016 eert Toon Hermans op vrijdag 22 en zaterdag 23 april 2016 in de Lotto-Arenahal te Antwerpen.

Als voorsmaakje op dit grote feest zingt Lissa uit het programma In de schaduw van Toon Hermans een selectie liedjes die Toon zelf de mooiste van zijn leven vond en die ook te horen zullen zijn op de Nekka-nachten.
Orkest Pol Vanfleteren. Toegang gratis.

Auditorium KBC, Torengebouw, Antwerpen
Zondag 30 augustus 2015 om 16.00 uur
Informatie www.cultuurmarkt.be

logos